A bodza virágzik és ilyenkor mindig készítek üdítőt, és szörpöt is.
Két ötliteres üveg, az egyik mentával, a másik lúgos vízzel. Elválik melyik a jobb. Az biztos, hogy a lúgos vízben azonnal elolvadt a cukor és a citrompótló is, míg a másikban nem.
A recept pedig egyszerű, 5 literes üvegenként 50 dkg cukor (én répacukrot használok, mióta itthon méregdrága lett a cukor, és Szlovákiából meg Ausztriából kell beszerezni, az íze pedig sokkal jobb mint a nádcukoré. Nincs az az émelyítő utóíze, nem is tudom eddig hogy nem tűnt fel, mit is veszítettünk a cukorgyárainkkal.) 1 nagy doboz citrompótló, 2 db szeletelt alaposan megmosott citrom karikára vágva, 5 db bodzavirág tányér, valamint víz, hogy az üveg tele legyen. 3-4 napig érleljük, közben naponta megkavarjuk. Azután leszűrjük, és behűtve fogyasztjuk. Citromkarikával, mentalevéllel, hígítva, vagy hígítatlanul.
A muskátli igazán jól érzi magát az ablakban.
És persze, a nap egy nyári könnyű selyemblúz varrással befejezve lesz tökéletes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése