2011. július 12., kedd

Almaecet


Érik az alma, finom, lédús nyári alma. Az eltenni való, nálunk pogácsa almának nevezett hatalmas almák is kezdenek érni, és persze a hibás almák le is pottyannak a fáról. Bár a nyulaink rengeteget el tudnak fogyasztani, még sem etethetjük fel az egészet velük.
Eddig már többször készítettem almaecetet, és mondhatom a bolti meg sem közelíti a házit, most úgy döntöttem, többet csinálok, hogy legyen az ősszel is, sőt akár jusson a tavaszi méregtelenítéshez is.
Mint bizonyára sokan tudjátok, az almaecet az egyik csoda, annyi mindenre használhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.
Ha szeretnénk egy kis extra fényt a hajunknak, csak az utolsó öblítést kell némi almaecetes vízzel elvégezni, és meglátjátok, valami csúcs. Éppen hogy nem esik hasra rajta fény. És tiszta természetes anyag, semmi kemikália.
Belsőleg pedig napi 2x vagy 3x1 evőkanál almaecet egy pohár vízben étkezés előtt, és amellett hogy fogyaszt, rendben tartja a test anyagcseréjét.
Elkészítése nagyon könnyű.

Az almát (lehet hullott is) megmossuk, felszeleteljük, (kivágjuk a hibás részeket,) azután ledaráljuk, robotgéppel, esetleg gyümölcspréssel, vagy lereszeljük. Egy ötliteres üveghez én kb. 2-3 kg almát számítok. A pépet üvegbe töltjük, adunk hozzá kevés mézet, vagy barnacukrot, valamint egy csomag (7 gr-os) szárított élesztőt, majd felöntjük vízzel. Lefedjük egy tányérral, vagy kis fedővel. A forrás rövid időn belül beindul. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy naponta megkavarjuk. Később az ecetágyat én össze szoktam kavarni, és kicsit összetörni. 4 hét elteltével kész az ecet, amit átszűrünk, és fogyasztható. Üvegekbe töltöm, és lekötöm, a kamra polcán nagyszerűen elvan a felhasználásig.


Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails