2017. április 17., hétfő

Tanuljunk varrni 4 lecke

Sokan vannak közöttünk, akik szépen varrnak egyenesen, görbén, ahogy kell, de nem szeretnek komolyabb dolgokba fogni, mert nem tudják mennyire egyszerű technikák könnyíthetik a munkát.
Ilyen a rejtett cipzár bevarrás, vagy egy egyszerű szoknya felhajtás (hólozás)

Adva a gyerekek gyors növekedése, és hogy külön neműek. Tehát nem örökölheti egyik a másik ruháját.
A kinőtt ruhát el kell ajándékozni, vagy jobbik esetben eladni, és venni egy másikat.

De persze vehetünk egy anyagot, és magunk készítünk egyet. Nadrág szabásmintát nehezebb készíteni, maradjunk egy egyszerű loknis szoknyánál. Nem is teljes kör szoknya, csak egy negyedkörös szoknya.
Ehhez az anyagot keresztben kétfelé hajtjuk, és úgy vágjuk ki a derékbőségnek megfelelő ívet.
Amikor ez megvan, akkor bejelöljük a szoknya hosszát, és szépen kimérjük körbe a derékvonaltól.
Kétszer mérünk egyszer vágunk!
A kiszabott szoknyát tisztázzuk el, hogy ne bomoljon az anyag!

A következő lépés a rejtett cipzár bevarrása. Sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. A varrógépekhez adott cipzárvarró talpat felszereljük, nem szükséges másikat venni, ha a képen látható talppal rendelkezünk.Jól látható, hogy van egy bevágás a talpon. Itt fog a tű varrni. Ehhez állítjuk a cipzárt.
A cipzár kisimítva, a fogak mellett egyenesen végig varrunk. Ezután a másik oldalt szintén egyenesen hozzávarrjuk. Ügyeljünk az egyforma helyen történő indulásra, és érkezésre. Én gombostűzöm a cipzárt az anyaghoz.
Ezután a szoknya oldalait összevarrjuk. A cipzárnál vigyázzunk, ne menjünk rá, hanem 1-2 cm-rel a cipzárvarrás fölé varrjunk, közvetlenül a varrat mellett.A kész cipzárnak valahogy így kell kinézni

Ezután egy egyenes 7 cm széles pántot vágunk, aminek a hossza a derékbőség, + 5 cm, valamint a derékpántba egy 3,5 cm széles vasalható merevítőt, amit bevasalunk, és felvarrjuk a derékpántot.

Egy cm ráhagyással kezdjük, és felvarrjuk a pánt nem bélelt oldalán, ügyelve, hogy ne húzzuk az anyagot. Sem a pántot, sem a szoknya derekát.
Ezután a két végét varrjuk el. Egyik oldalon teljesen a cipzár mellett a fonák oldalon természetesen, a másik oldalon egy fülecskét készítünk a gomblyuk számára. Itt is vigyázzunk, hogy a derékpánt mindenhol egyforma szélességű legyen, valamint a cipzárnál is pontosan találkozzon a varrás.

Majd a szín oldalon letűzzük a derékpántot.Egy kis eltérés nálam is látható, amit vissza kellett bontanom, és megigazítanom. 


Eztán nincs más hátra, mint a felhajtás.

Ennek a megkezdése előtt gondosan tisztázzuk el körben a szoknya alját, majd vasaljuk fel a megfelelő magasságban. Legyünk óvatosak, ha túl nagy felhajtást szeretnénk nehéz hajtások nélkül géppel felhólozni.

Érdemes hólozó cérnát beszerezni, ami egy damilra emlékeztető átlátszó műanyag cérna, de nagyon vékony, viszont végtelenül erős is egyben. 

De természetesen megfelel az anyagba illeszkedő megfelelő árnyalatú cérna is. 
Én most direkt az öltések láthatóságára törekedtem, fekete cérnát használtam.

Sima talppal varrunk, a gépet beállítjuk a megfelelő öltésmintához.Látható, hogy csak minden negyedik öltést varrja cikk-cakkban. Ez lesz a megfelelő számunkra, a két lehetőségből válasszuk ki a nekünk megfelelőt. Mi magunk tudjuk melyik oldali varrás a nekünk jó. Én az F öltésmintát választottam, nekem az áll a kezemre.

A felhajtás bevasalásánál visszahajtunk a fonák oldalon kb. egy talpszélességet, és úgy tesszük a gép alá.
Amikor a cakkot varrja, akkor a visszahajtott anyagba ölt, az egyenes varrást pedig a talpszélesen hagyott anyagba.

Varrásoknál ügyeljük az anyag széthajtására, ne legyenek vastag részek. Legjobb ezt a szétvasalást még derékpántozás előtt elvégezni.
Látható, hogy csak bizonyos távolságban öltött az anyag látható részébe. Természetesen ha ez hólozó cérnával történik, nem lesz látható az öltés.

Miután körben felvarrtuk a szoknyát, már csak a vasalás van hátra. Érdemes legőzölni, hiszen akkor fog jól mutatni.
Kezdjük a varrások legőzölésével, majd a derékpántot és az alja felhajtást is szépen gőzöljük le.Sok sikert az elkészítéséhez, és  használjátok egészséggel az elkészített szoknyát.

Sokkal egyszerűbb megvarrni, mint leírni. Kb. ugyanannyi időbe tellett.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails